Sos pomidorowy babci Louise

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Sos pomidorowy babci Louise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,7 kg dojrzałych

mięsistych pomidorów

4 gwiazdki anyżu

1 laska wanilii

sól morska i utłuczony czarny pieprz

do smaku

cukier

do smaku

2 gałązki świeżego tymianku

1-2 liście laurowe

świeży czosnek

do smaku

pęczek świeżej bazylii

oliwa z pierwszego tłoczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać garnek o grubym dnie. Pomidory umyć, pokroić na pół, włożyć do garnka i doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodać anyż i wanilię. Kiedy pomidory zaczną się gotować, ugnieść, aby szybciej puściły sok. Zmniejszyć ogień i gotować 1-2 godziny, aż powstanie gęsta pasta. Zmiażdżyć ząbki czosnku, gałązki bazylii przełamać na pół, dodać do pomidorów i wymieszać. Na koniec wlać sporą ilość oliwy. Po schłodzeniu sos można przechowywać w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.