Pikantne placuszki z owocami morza

Pikantne placuszki z owocami morza
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Placki i placuszki
Ilość osób:
3
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

Do podania:
  • guacamole
  • płatki chili, do posypania (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, śmietankę kokosową, białko, sos chili, imbir i przyprawy połączyć w misce, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać pozostałe składniki, poza olejem, wymieszać. Schłodzić do momentu smażenia.

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać olej na ciężkiej, dużej patelni, nakładać po łyżce masy i smażyć partiami na średnim ogniu. Placuszki mają być zrumienione, ale niedopieczone – około 3 minuty z każdej strony. Przekładać na przygotowaną blachę. Na tym etapie można je zostawić, wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed pieczeniem, żeby wróciły do temperatury pokojowej. Placuszki dopiekamy przez 10 minut. Podajemy ozdobione guacamole i posypane płatkami chili.

Wskazówki:
Można je również podawać z tajskim sosem chili.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE