Tomasz Jakubiak

Smażony chleb w jajku z koktajlem z krewetek i kawiorem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 433

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

chleb tostowy

1 jajko

masło do smażenia

kawior czarny

limonka do przybrania

kilka grubszych plastrów ogórka

 

Koktajl z krewetek:

12 szt. krewetek tygrysich

1 awokado

2 łyżki majonezu

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka listków kolendry

2 posiekane w najdrobniejszą kostkę szalotki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kromki chleba obkrój z twardej skórki i przetnij na trzy równe części.
Jajko rozstrzęp w misce i zamocz w nim każdy kawałek chleba, po czym usmaż go na maśle. Kawałki chleba powinny być lekko przyrumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru masła.
Krewetki obierz i wrzuć na wrzątek na 3 minuty, aż zmienią kolor. Ostudź i przekrój je na trzy części. Wymieszaj krewetki z pozostałymi składnikami koktajlu.
Na każdym kawałku chleba ułóż kawałek ogórka i na tym koktajl. Na czubku koktajlu ułóż czarny kawior i ozdób kawałkiem limonki.

powrót

Podobne przepisy

Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.