Tomasz Jakubiak

Smażony chleb w jajku z koktajlem z krewetek i kawiorem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 305

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

chleb tostowy

1 jajko

masło do smażenia

kawior czarny

limonka do przybrania

kilka grubszych plastrów ogórka

 

Koktajl z krewetek:

12 szt. krewetek tygrysich

1 awokado

2 łyżki majonezu

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka listków kolendry

2 posiekane w najdrobniejszą kostkę szalotki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kromki chleba obkrój z twardej skórki i przetnij na trzy równe części.
Jajko rozstrzęp w misce i zamocz w nim każdy kawałek chleba, po czym usmaż go na maśle. Kawałki chleba powinny być lekko przyrumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru masła.
Krewetki obierz i wrzuć na wrzątek na 3 minuty, aż zmienią kolor. Ostudź i przekrój je na trzy części. Wymieszaj krewetki z pozostałymi składnikami koktajlu.
Na każdym kawałku chleba ułóż kawałek ogórka i na tym koktajl. Na czubku koktajlu ułóż czarny kawior i ozdób kawałkiem limonki.

powrót

Podobne przepisy

Sezamowy lawasz
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.