Gieno Mientkiewicz

Smażone gałki z mamałygi z bryndzą


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 1809

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mamałygi (kaszki kukurydzianej)

1,5 l mleka z wodą (proporcji 1-1)

2 łyżki masła

5 dag sera bursztyn

5 dag bundzu

sól

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

kwaśna śmietana

wędzona słonina

Przygotowanie:

Zagotować mleko z wodą lekko osoliwszy, dodać kaszkę i gotować na najmniejszym ogniu ok. 20-30 min., delikatnie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i starte sery, wyrobić na jednolitą masę, formować z niej pulpeciki, panierować w bułce tartej, smażyć z obu stron w oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i skwarkami z wędzonej słoniny.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.