Mark  Bittman

Smażona pizza


Przepis z programu Minimalista (odc.57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażona pizza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

260 g mąki plus do posypania stolnicy

¾ łyżeczki drożdży w proszku

1 łyżeczka grubej soli

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

więcej do smażenia

500 ml podgrzanego świeżego

lekkiego sosu pomidorowego

plasterki mozzarelli do smaku

sól i czarny pieprz

plasterki szynki parmeńskiej i listki bazylii (dowolnie)

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać mąkę, drożdże i sól w robocie kuchennym. Włączyć maszynę i dodać ½ szklanki wody i 2 łyżki oliwy. Wyrabiać przez ok. 30 sekund, dodając po łyżce wody, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie lekko lepkie. Jeśli jest zbyt lepkie, dodawać po łyżce mąki. Wlać do miski łyżkę oliwy i pokryć nią ciasto. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, ok. 1 – 2 godziny. Zagnieść znowu kulę i podzielić na 4 części, z każdej uformować mniejszą kulę. Ułożyć każdą na wysypanej mąką stolnicy, posypać mąką i przykryć folią lub ściereczką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Uformować 25-centymetrowe krążki. W razie potrzeby posypać mąką, żeby ciasto nie przylepiało się do wałka. 25-centymetrową patelnię posmarować oliwą i rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć ciasto na patelnię i wyregulować ogień, żeby ładnie się zrumieniło, ale nie przypaliło. Jeśli formują się nierówne bąble, należy je nakłuwać. Przekręcić na drugą stronę, posmarować zrumienioną stronę sosem pomidorowym, ułożyć ser, posypać solą i pieprzem, ewentualnie ułożyć szynkę i listki bazylii. Jeśli na wierzchu pizzy jest dużo dodatków, patelnię przykryć pokrywką i dalej smażyć, lub wstawić na chwilę do piekarnika, żeby wierzch był ciepły. Jeśli dodatków nie jest zbyt dużo, smażyć aż spód się zrumieni. Podawać gorącą, ciepłą lub w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza - pita
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

tomek3012

postów: 2

10.03.2012 12:44

CYTUJ

łatwe........ więc czas to przygotować. Zobaczymy, co z tego będzie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.