Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i porsciutto

Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i porsciutto
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 4)
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 100 g semoliny
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 375 ml ciepłej wody
Farsz:
  • 5 pomidorów obranych ze skórki
  • 8 plastrów szynki prosciutto
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Drożdże wsypujemy do ciepłej wody z dodatkiem cukru pudru. Odstawiamy na 10 minut, a w tym czasie do wysokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto, najlepiej hakiem, przez 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie owijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ew. soku i kroimy w średniej wielkości kostkę. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki, a prosciutto kroimy w paski. Łączymy ze sobą ser, szynkę i pomidory i doprawiamy oregano i odrobiną pieprzu.

Ciasto dzielimy na porcje (ok. 8-10), każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5-7 mm, na środku układamy po dużej łyżce farszu i sklejamy jak pierogi (najlepiej z fałdką na brzegach). Układamy na lekko podsypanej mąką blaszce i smażymy na rozgrzanym oleju w rondlu. Panzerotti smażymy partiami po ok. 1-2 minuty, aż ładnie się zarumienią i podrosną, podajemy po lekkim odsączeniu z nadmiaru tłuszczu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE