Dorada z karczochami

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
25 minut

Składniki:

  • 4 filety dorady ze skórą (130 g każdy)
  • 4 karczochy
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • ząbek czosnku
  • cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Filety z dorady myjemy i osuszamy. Karczochy obieramy z zewnętrznych płatków, odcinamy łodygi i czubek kwiatostanu; kroimy najpierw na połówki, usuwamy meszek, kroimy w cienkie cząstki i zanurzamy w wodzie z odrobiną soku cytrynowego. W rondlu z 3 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia lekko zgnieciony ząbek czosnku; dodajemy odcedzone karczochy; solimy i smażymy 7-8 minut; posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podgrzewamy patelnię teflonową posmarowaną pozostałą oliwą i smażymy filety dorady 3 minuty z każdej strony; doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na talerzach układamy karczochy, kładziemy filety dorady i podajemy ciepłe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE