Tomasz Jakubiak

Smarowidło z pieczonej kaczki


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

odsłon: 1048

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duża tłusta kaczka

słodkie jabłko

2 szalotki

skórka z cytryny

liść laurowy

estragon

kilka gałązek szałwii

kilka gałązek tymianku

kilka listków lubczyku

100 ml gęsiego smalcu

150 ml smalcu z kaczki

100 ml koniaku

szczypta różowego pieprzu

łyżeczka soli

kilka gałązek tymianku

bagietka francuska

dwie łyżki masła

szczypta nasion fenkułu

kilka liści lubczyku

kilka liści tymianku

kilka liści szałwii

Przygotowanie:

Oddziel mięso z udek i z piersi od kości. Korpus zostaw na wywar.
Mięso, jabłko i szalotkę pokrój na średnie kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, estragon, szałwie, tymianek i lubczyk. Dolej tłuszcz z gęsi i kaczki. Mięso duś ok. 40 minut.
Całość przełóż do miksera, z uchwytem do mieszania. Dopraw koniakiem, pieprzem solą i tymiankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików.
Na rozgrzanym maśle podsmaż tymianek, szałwię, lubczyk i nasiona fenkułu. Bagietkę podsmaż na aromatycznym maśle. Smarowidło podawaj na grzankach. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Wieża z kanapek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.