Anna Olson

Sernik czekoladowo-orzechowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne

Sernik czekoladowo-orzechowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód:

1 szklanka pokruszonych herbatników typu Digestive

1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych

¼ szklanki jasnego cukru trzcinowego

60 g niesolonego masła, stopionego

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego



Masa serowa:

2 szklanki śmietany kremówki

170 g czekolady deserowej, posiekanej

450 g twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

½ szklanki likieru orzechowego

2 duże jajka

kakao w proszku, do posypania

całe, uprażone i obrane orzechy laskowe, do przybrania



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm. Zmiksuj pulsacyjnie w naczyniu robota kuchennego pokruszone herbatniki, orzechy i cukier trzcinowy. Dodaj stopione masło oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę. Rozłóż przygotowane ciasto na dnie tortownicy, dociśnij i piecz 7 min. Odstaw do ostygnięcia na czas przygotowania masy serowej. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C. Podgrzej kremówkę nie doprowadzając jej do wrzenia. Zalej gorącą śmietaną posiekaną czekoladę i mieszaj delikatnie, aż się rozpuści. Utrzyj twaróg, aż będzie puszysty, zeskrobując często masę ze ścianek miski. Stale ucierając, powoli wsypuj cukier, nadal zdejmując krem ze ścianek naczynia. Dodaj mąkę kukurydzianą. Powoli dolej likier, a następnie, stale mieszając wbijaj po jednym jajku. W końcu wlej mieszaninę czekoladową i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż masę serową do tortownicy na upieczony spód i piecz 30 min. Wyłącz piekarnik i nie otwierając drzwiczek zostaw sernik, żeby przestygł przez następne 30 min. Wyjmij go i odstaw, żeby ostygł do temperatury otoczenia i wstaw na noc do lodówki.

Przed podaniem wyjmij ciasto z tortownicy, oprósz sproszkowanym kakao i przybierz całymi orzechami laskowymi.



© Anna Olson



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.