Tomasz Jakubiak

Schab w ciemnym sosie ze świderkami i sałatką z ogórka


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

Schab w ciemnym sosie ze świderkami i sałatką z ogórka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

1 kg chudego wieprzowego schabu

sól

pieprz

3-4 gałązki lubczyku

kilka kropel ciemnego sosu sojowego

kilka kropel pikantnego sosu

por

garść fig

garść daktyli

olej

3-4 goździki

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

1 szkl. półsłodkiego wina

Smażony makaron:

300 g ugotowanego makaronu typu świderki

masło

cząber

rozmaryn

pieprz

100 ml sosu pieczeniowego

Szybka sałatka z ogórka:

3 ogórki małosolne

3-4 gałązki kopru

łyżka oleju rzepakowego

sok z cytryny

pieprz

 

Przygotowanie:

Schab pokrój na plastry i przełóż do miski. Dopraw go solą i pieprzem. Dodaj lubczyk, sos sojowy i sos pikantny. Pora, figi i daktyle pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki mięsa. Dodaj pora, daktyle, figi, goździki, cynamon i kardamon. Dolej wino i duś wszystko na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na koniec do zredukowanego mięsa dodaj sos pieczeniowy. Idealnym dodatkiem do schabu będzie makaron.
Na patelni na maśle podsmaż wcześniej ugotowany makaron. Dodaj cząber, rozmaryn i dopraw pieprzem. Przygotuj szybką sałatkę. Pokrój ogórka i wsyp do miski. Dodaj świeży koperek, olej i sok z cytryny. Dopraw pieprzem. Pyszny obiad gotowy. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Makaron z serem pleśniowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.