Kokardki z cukinią i krewetkami

Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

  • 350g makaronu w kształcie kokardek
  • 300g cukinii
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 szczypta pręcików szafranu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 250g ogonków krewetek
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Obcinamy końcówki cukinii. Myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i szalotkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ogonki krewetek obieramy ze skorupki, usuwamy czarne jelito, myjemy i osuszamy. Na patelni z oliwą szklimy pokrojoną cebulę i szalotkę, dodajemy talarki cukinii i smażymy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy przez 6-7 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy pręciki szafranu uprzednio namoczone w trzech łyżkach ciepłej wody, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i dusimy jeszcze przez 3 minuty na umiarkowanym ogniu. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z sosem z cukinii i krewetek. Podajemy ciepłą potrawę posypaną posiekaną pietruszką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE