Kokardki z cukinią i krewetkami

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Składniki:
- 350g makaronu w kształcie kokardek
- 300g cukinii
- 1 cebula
- 1 szalotka
- 1 szczypta pręcików szafranu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek pietruszki
- 250g ogonków krewetek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Obcinamy końcówki cukinii. Myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i szalotkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ogonki krewetek obieramy ze skorupki, usuwamy czarne jelito, myjemy i osuszamy. Na patelni z oliwą szklimy pokrojoną cebulę i szalotkę, dodajemy talarki cukinii i smażymy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy przez 6-7 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy pręciki szafranu uprzednio namoczone w trzech łyżkach ciepłej wody, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i dusimy jeszcze przez 3 minuty na umiarkowanym ogniu. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z sosem z cukinii i krewetek. Podajemy ciepłą potrawę posypaną posiekaną pietruszką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia włoska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze