Sałatka ze smażonych bakłażanów

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka ze smażonych bakłażanów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

około 100 ml oliwy

2 duże, jasne bakłażany pokrojone na okrągłe plastry o grubości 1 cm

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka posiekanego czerwonego chili bez pestek

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

1 łyżka drobno posiekanych listków mięty

150 g serka ricotta

cytryna



Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać większość oliwy, aż zacznie dymić. Ostrożnie ułożyć plastry bakłażana i obsmażyć z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni, ułożyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia. Bokiem noża rozetrzeć czosnek z solą na pastę. Przełożyć do małej miseczki. Dodać posiekane chili, ocet, mięte i odrobinę oliwy. Ser włożyć do miski, wycisnąć trochę soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać trochę oliwy. Plastry bakłażana ułożyć na talerzu, posypać ricottą i skropić oliwą z czosnkiem, chili i miętą.





powrót

Podobne przepisy

Słodko-kwaśna sałatka z fenkułu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z krabów w sosie winegret
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.