Tort Charlotte

Tort Charlotte
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

Żelka żurawinowo-pomarańczowa:
  • grejpfrut
  • pomarańcza
  • 200 g soku pomarańczowego
  • 30 g cukru
  • 5 g żelatyny
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 30 ml likieru pomarańczowego
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy, cukier i skrobię doprowadzić do wrzenia. Pomarańczę i grejpfrut wyfiletować, zalać lekko zgęstniałym sokiem. Dodać likier i rozpuszczoną żelatynę, schłodzić w lodówce.

Przygotować krem ubijając kremówkę z mascarpone, cukrem i skórkami startymi z wyparzonych owoców.

Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Nałożyć połowę kremu, żelkę, warstwę biszkoptów i drugą część kremu, schłodzić. Usunąć tortownicę, przewiązać ciasto wstążką. Udekorować płatkami migdałowymi i owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA