Sałatka z pomelo i mięsa kraba

Sałatka z pomelo i mięsa kraba
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 duże pomelo
  • 200 mięsa kraba mułowego lub innego kraba
  • 50 g suszonych krewetek (należy je namoczyć na godzinę w zimnej wodzie
  • a następnie osączyć)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ząbek czosnku
  • cienko pokrojony
  • 5 listków mięty
  • pokrojone
  • 5 listków pachnotki
  • pokrojone
  • 5 listków wietnamskiej mięty
  • pokrojone
  • 5 listków bazylii azjatyckiej
  • pokrojone
  • 1 łyżka prażonych szalotek
  • ½ łyżki prażonych płatków czosnku
  • 1 pokrojone w poprzek chili
  • 3 łyżki sosu do maczania (patrz: osobny przepis)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać olej w woku, wrzucić czosnek, podsmażyć, aż puści aromat. Dodać krewetki i smażyć, mieszając przez 3 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć, wystudzić. Obrać pomelo, zdjąć gorzką błonkę, cząstki owocu podzielić na kawałeczki „na jeden kęs”, włożyć do miski. Dodać mięso kraba, krewetki, zioła, prażone szalotki, prażone płatki czosnku i sos do maczania. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć na talerz lub półmisek, posypać fistaszkami i chili.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE