Tian warzywny

Tian warzywny
Oceń przepis:
110 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 pomidory
  • bakłażan
  • 1-2 cukinie średniej wielkości
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
pistou:
  • ząbek czosnku (obrany)
  • szklanka świeżych liści bazylii + kilka listków do ozdoby
  • oliwa z oliwek
  • pół cytryny
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pomidory, bakłażan i cukinię pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój na pół talarki. 

Czosnek obierz i pokrój w kawałki. 

Na patelni smaż osobno po kolei kilka minut cebulę, cukinię i bakłażan. Ważne jest, aby doprawić solą każdą porcję warzyw po usmażeniu. Następnie posmaruj foremkę łyżką oliwy z oliwek i dodaj pokrojony czosnek.

Ułóż plastry warzyw warstwami, naprzemiennie. Posól i polej warzywa dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wyciągnij foremkę z piekarnika.

Przygotuj pistou: w moździerzu utrzyj czosnek z solą na jednolitą masę. Dodaj liście bazylii i delikatnie ucieraj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Serwuj tian warzywny z pistou. 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE