Grzegorz  Łapanowski

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych z chipsami i bryndzą


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6554

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka selerów

kilka korzeni pietruszki - 1 zostawiamy na chipsy

2-3 marchewki - 1 zostawiamy na chipsy

2 buraki

1 opakowanie bryndzy

Na dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy je oliwą i dodajemy tymianek lub rozmaryn. Wkładamy do piekarnika i pieczemy tak długo aż będą miękkie. Następnie przygotowujemy chipsy z warzyw. Za pomocą obieraczki do warzyw przygotowujemy cienkie plasterki z marchewki i pietruszki. Wrzucamy je na głęboki olej, smażymy je tak długo aż staną się złociste i chrupkie. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Upieczone warzywa korzeniowe mieszamy z dressingiem z oliwy z oliwek i cytryny, posypujemy bryndzą i doprawiamy solą i pieprzem. Całość można przyozdobić chipsami z warzyw.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.