Mark  Bittman

Sałatka z kapusty


Przepis z programu Minimalista (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka z kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała główka białej kapusty

ok. 450 g

pozbawionej głąba i poszatkowanej

½ małej główki czerwonej kapusty

ok. 230 g

bez głąba i poszatkowanej

1-2 marchwie

obrane i pokrojone w cienki słupki

sól

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

do smaku

ocet lub sok z cytryny do smaku

czarny pieprz

świeżo siekana natka pietruszki (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


W durszlaku wymieszać kapustę i marchew, dodać co najmniej 1 łyżkę stołową gruboziarnistej soli, wymieszać (wystarczająco żeby kapusta puściła sok po 10-15 minutach. Jeśli tak się nie dzieje, dodać więcej soli). Odstawić na 1-2 godziny, dwukrotnie wyciskając z kapusty sok (rękami). Spróbować, jeśli kapusta jest za słona, opłukać pod wodą i osuszyć. Wymieszać z oliwą, octem lub sokiem z cytryny i pieprzem. Dosolić do smaku. Podawać przybraną natką pietruszki lub wedle uznania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.