Malka Kafka

Sałatka z buraków z winem i winogronami


Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 6627

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg buraków

0,5 puszki fasoli czerwonej konserwowej

250 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,25 kg czerwonych winogron

pieprz czerwony w ziarnach

sól

cukier

cynamon kora (do smaku)

10 goździków

 

Przygotowanie:

Obierz buraki. Ugotuj je z goździkami i cynamonem w niewielkiej ilości wody. Kiedy lekko zmiękną, pokrój na cienkie plastry. Wrzuć ponownie do wywaru i dolej wino. Gotuj pod przykryciem około 15 min. Dopraw i zagęść rozwodnioną mąką. Ostudź, dodaj czerwoną fasolę i pokrojone na połówki winogrona (bez pestek). Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem. Przełóż do salaterek. Podaj z białym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z marchwi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.