Ryba pieczona z pistacjami i tahini

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Ryba pieczona z pistacjami i tahini
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dwukilogramowy lucjan

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 drobno posiekana cebula

drobno posiekana czerwona papryka

pomidory

pokrojone w drobną kostkę

bez gniazd nasiennych

¼ pęczka natki pietruszki

drobno posiekanej

¼ pęczka kolendry

drobno posiekanej

1 szklanka soku z cytryny

1 szklanka pasty tahini

1 szklanka posiekanych świeżych pistacji

1 łyżeczka harissy

woda

w razie potrzeby

 

 

Przygotowanie:


Lucjana doprawić solą morską i mielonym czarnym pieprzem. Zapiekać w posmarowanej oliwą brytfance w temperaturze 200 stopni przez godzinę, aż będzie prawie upieczony. Do rondla wrzucić cebulę, pomidory, paprykę i wlać oliwę. Smażyć do miękkości. Wrzucić pistacje, dodać sok z cytryny, harissę, tahini i wodę, aby nieco rozrzedzić konsystencję sosu. Powoli dusić, aż pistacje zaczną wydzielać aromat. Polać rybę i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać posypaną świeżymi pistacjami.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg w migdałach
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Papilot z sandacza na ostro z ziołami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.