Karp faszerowany w galarecie

Karp faszerowany w galarecie
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 filety świeżego nacinanego karpia bez skóry
  • 1 biała cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 marchewka
  • 100 g masła
  • ⅓ szklanki kaszy manny
Galareta:
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki wina
  • 15 g agartyny (agar-agar)
Dodatki:
  • ugotowana marchewka
  • groszek mrożony
  • natka pietruszki
  • majonez

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa razem z surową cebulą i odciśniętą bułką namoczoną wcześniej w mleku. Przełóż do miski.

Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj masło i kaszę mannę, żeby konsystencja była lepiąca. Uformuj baton w foli spożywczej,  wrzuć na ciepłą wodę i gotuj około 20 minut, aż farsz się zetnie.

Zrób galaretkę z wina, wody i agaru (żelatyna z glonów). Najpierw rozpuść agar w szklance z wodą, resztę wody zagotuj, dodaj wodę z agarem i wino.


Ostudzony baton pokrój w plastry i ułóż w półmisku. Udekoruj marchewką, groszkiem mrożonym oraz natką pietruszki. Zalej galaretą i wstaw do lodówki o stężenia. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA