Gary  Rhodes

Ryba latająca z cou-cou


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Ryba latająca z cou-cou
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ryba:

8 filetów ryby latającej lub makreli

sok wyciśnięty z 1 limonki

50 g masła

1 duża cebula pokrojona na plasterki

1 posiekany ząbek czosnku

1 zielona papryka, pokrojona na cienkie plasterki

1 rozdrobniony duży pomidor

1 gałązka świeżego tymianku, (powinno być ½ łyżeczki listków)

1 gałązka świeżego majeranku, (powinna być 1 łyżeczka listków)

¾ łyżeczki curry w proszku

4 łyżki zielonych przypraw Bajanów

1 łyżka posiekanej natki



Cou-cou:

250 g mączki kukurydzianej

200 g okry pokrojonej w cienkie plasterki

1 drobno posiekana mała cebula

1 drobno posiekany duży ząbek czosnku

1 świeża gałązka majeranku, (powinna być 1 łyżeczka listków)

1 gałązka świeżego tymianku, (powinno być ½ łyżeczki listków)

50 g masła



Przygotowanie:

Wymieszać mączkę kukurydzianą z 250 ml wody tak, aby powstała gładka, gęsta pasta. Odstawić na bok na 15 minut. Pokrojoną okrę wrzucić do garnka. Dodać cebulę, czosnek, tymianek i majeranek. Wlać 400 ml wody. Doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 4-5 minut, aż okra zmięknie, a wywar odparuje i zgęstnieje. Przecedzić wywar do dzbanka. Warzywa zachować. Stopniowo dolewać wywar z okry do mieszaniny z mączką kukurydzianą w takiej ilości, aby powstało gęste, kleiste ciasto. W razie potrzeby dodać niewielką ilość zimnej wody. Zagęścić na małym ogniu. Gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzucić mieszaninę z okrą. Dodać masło. Starannie wymieszać. Cou-cou powinno mieć konsystencję puree z ziemniaków. Wstawić w ciepłe miejsce na czas przyrządzania ryby. Przygotować rybę. Wymieszać sok z limonki z 2 łyżkami wody. Doprawić szczyptą soli. Natrzeć płynem rybę z wszystkich stron. Odstawić na 10 minut na bok.

Filety opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę, pomidora, tymianek, majeranek i curry w proszku. Starannie połączyć wszystkie składniki. Dusić przez 5 minut. Wlać 300 ml wody. Gotować na małym ogniu 10 minut, aż płyn odparuje o trzy czwarte. Przyprawami Bajanów natrzeć część filetu bez skóry. Zwinąć, zaczynając od ogona w stronę łba. Spiąć wykałaczką. Roladki rybne włożyć na patelnię. Polać sosem. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. W razie potrzeby, aby rozrzedzić sos, wlać 150 ml wody. Domieszać posiekaną natkę. Posmarować masłem 4 głębokie miseczki. Nałożyć ciepłe cou-cou. Ostrożnie odwrócić na podstawione talerze. Na cou-cou położyć dwa filety rybne. Polać sosem i podawać.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.