Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym

Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piersi zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić jabłka i szalotki. Dodać liść laurowy i tymianek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty, wlać ocet i podsmażać wszystko, aż płyn odparuje. Wlać bulion i syrop klonowy, zagotować, zmniejszyć płomień i włożyć piersi. Gotować na małym ogniu przez 10-12 minut.
Wyłowić mięso i jabłka łyżka cedzakową. Usunąć liść laurowy. Powstały sos podgrzewać przez 10 minut, żeby odparował. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Piersi pokroić. Jabłka rozłożyć na talerzach i przykryć kawałkami mięsa. Polać sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE