Rosół z kury

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

Rosół z kury
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kura

1 seler naciowy

10 marchewek

8 małych rzep

2 korzenie pasternaku lub pietruszki

1 duża cebula

1 brukiew

2 łyżki suszonej natki

bulion drobiowy w proszku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Seler przekroić w poprzek na pół, marchewki obrać, rzepę, pasternak i brukiew obrać i pokroić na kawałki, cebulę obrać i przekroić na pół. Kurę obrać ze skóry i pokroić na 8 części. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i umieścić w dużym garnku. Dodać warzywa i natkę, zalać wodą, odmierzając jej ilość i dodać bulion w proszku, po 1 łyżce na każde 600 ml wlanej wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 5-7 godzin, aż mięso zrobi się miękkie i będzie odchodzić od kości, a płyn nabierze złocistego koloru. Przecedzić przez sito do czystego garnka, marchewkę zachować, resztę warzyw wyrzucić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół można ostudzić i przechować w lodówce w przykrytym garnku. Przed odgrzaniem ew. usunąć z powierzchni nadmiar tłuszczu. Ugotować makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć na 10 talerzach. Rosół zagotować, włożyć zachowaną marchewkę, gotować 5 minut. Jeśli knedle z macy były przygotowane wcześniej i są zimne, należy je podgrzać razem z marchewką. Jeśli knedle są świeżo przygotowane, rozłożyć od razu na talerze. Rozlać rosół na talerze, dołożyć marchewkę (i ew. knedle) i podawać gorące.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Nalewka

postów: 50

18.04.2011 22:37

CYTUJ

Bo może ten "bulion" to lubczyk? Tak nazywała go moja Babcia dawno temu, może i tu występuję więc pod nazwą u nas już nie używaną?

Nie oglądałam tego odcinka, nie wiem co tam zostało użyte...

A siedem godzin? Jeśli dodatkiem są knedle, to zapewne musi być rosół gotowany przez noc na szabat...

shlomo

postów: 2

06.02.2011 23:04

CYTUJ

po 7 godzinach gotowania to tych warzyw nie da sie chyba juz z gara wyjac !
poza tym nie spaskudzilbym rosolu na kurze jakims sztucznym kogutkiem ( bulionem w proszku )

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.