Laura Calder

Pudding ryżowy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g ryżu krótkoziarnistego

1 l tłustego mleka

60 g cukru brązowego

1 rozłupany owoc wanilii

125 ml bitej śmietany (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Do rondla wsyp ryż, cukier, wlej mleko, dodaj owoc wanilii i gotuj na średnim ogniu 50 min. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Ryż powinien wchłonąć mleko. Masa ma być gęsta. Zdejmij ryż z ognia i wyjmij owoc wanilii.(Możesz go umyć i użyć ponownie albo wrzucić do cukru, który nabierze waniliowego aromatu). Połóż kawałek plastikowej folii na ryżu, żeby nie utworzył się kożuch i ostudź. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z masą ryżową. Wyłóż na miskę, zawiń i dobrze schłodź. Podawaj z malinami albo sosem malinowym. Zimą możesz posypać ryż cynamonem lub gałką muszkatołową.

powrót

Podobne przepisy

Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.