Laura Calder

Pudding ryżowy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g ryżu krótkoziarnistego

1 l tłustego mleka

60 g cukru brązowego

1 rozłupany owoc wanilii

125 ml bitej śmietany (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Do rondla wsyp ryż, cukier, wlej mleko, dodaj owoc wanilii i gotuj na średnim ogniu 50 min. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Ryż powinien wchłonąć mleko. Masa ma być gęsta. Zdejmij ryż z ognia i wyjmij owoc wanilii.(Możesz go umyć i użyć ponownie albo wrzucić do cukru, który nabierze waniliowego aromatu). Połóż kawałek plastikowej folii na ryżu, żeby nie utworzył się kożuch i ostudź. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z masą ryżową. Wyłóż na miskę, zawiń i dobrze schłodź. Podawaj z malinami albo sosem malinowym. Zimą możesz posypać ryż cynamonem lub gałką muszkatołową.

powrót

Podobne przepisy

Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.