Omlet biszkoptowy babci Alinki

Okoń morski pieczony w soli zobacz Okoń morski pieczony w soli 2018-06-19 13:00:56
Okoń morski pieczony w soli
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 2.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Żółtko oddzielamy od białka. Możemy to zrobić na różne sposoby, np. przelewając między rozbitymi skorupkami, wylewając jajo na dłoń i przepuszczając białko między palcami zachowując żółtko w dłoni. Żółtko wlewamy do miseczki, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy razem. Dodajemy mąkę pszenną, sól i proszek i dokładnie ucieramy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęste podlewamy odrobiną mleka. Białko ubijamy na sztywno, w trakcie dosypując mąkę ziemniaczaną, która usztywni nam ubite białko. Na patelni rozgrzewamy masło. Delikatnie przekładamy białko do masy z żółtka. Najpierw jedną łyżkę i rozrzedzamy masę, później już delikatnie resztę. Od razu smażymy zgrabny placek do zezłocenia. Podajemy najlepiej na podgrzanych talerzach posypany cukrem pudrem i owocami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE