Polędwiczki wieprzowe a la Wellington

Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 2.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Polędwiczkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Czyścimy z błon i ew. docinamy tak by, zmieściła się na cieście francuskim. Nacieramy ją solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem, okrywamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy pieczarki. Myjemy je, obieramy jeśli trzeba, osuszamy i miksujemy w malakserze lub ścieramy na tarce. Można je również bardzo drobno pokroić.
Cebulę szatkujemy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulkę, krótko przesmażamy, dodajemy pieczarki i posypujemy je pudrem z suszonych grzybów. Smażymy je na dość dużym ogniu, aż cała woda puszczona przez grzyby odparuje. Dodajemy czosnek i pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, krótko razem smażymy i studzimy.
Polędwiczkę obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie, z każdej strony na lekko brązowy kolor. Robimy do dość szybko, ok. 2 minut z każdej strony. Ściągamy z patelni i dajemy jej chwilę odpocząć.
Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plastry szynki i smarujemy całość pastą z pieczarek. Na środek układamy polędwiczkę i zwijamy tworząc zgrabny pakiecik.
Rozkłóconym żółtkiem sklejamy brzegi ciasta, boki zawijamy pod spód lub mocno dociskamy. Na wierzchu robimy nakłucia ostrym nożem, smarujemy całość żółtkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni, po ok. 18-20 minutach przykrywamy wierzch kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut.
Pieczeń wyciągamy i odstawiamy na 10 minut żeby „odpoczęła”. Podajemy z duszonym szpinakiem, lekką sałatką lub warzywami z grilla. Smakuje wybornie na ciepło i zimno.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE