Mark  Bittman

Przepis na jerk


Przepis z programu Minimalista (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska, Kuchnia jamajska

Przepis na jerk
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka mieszanych ziaren przypraw

¼ łyżeczki pokruszonej gałki muszkatołowej (można pokruszyć młotkiem)

1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu

2 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub do smaku

1 łyżka papryki

1 łyżka cukru

2 łyżeczki zgniecionego czosnku

2 łyżeczki posiekanego lub zmielonego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Włożyć wszystkie przyprawy, gałkę muszkatołową, pieprz i tymianek i zemleć na miałki proszek. Wmieszać pozostałe składniki i natychmiast użyć. Jeśli mamy zamiar wykorzystać później, nie dodawać czosnku i imbiru, przechowywać w szczelnym naczyniu, dodać czosnek i imbir przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Congee z grzybami shiitake i gomashio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Paneer
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Hiyayakko – tofu w przybraniu
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.