Mark  Bittman

Przepis na jerk


Przepis z programu Minimalista (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska, Kuchnia jamajska

Przepis na jerk
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka mieszanych ziaren przypraw

¼ łyżeczki pokruszonej gałki muszkatołowej (można pokruszyć młotkiem)

1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu

2 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub do smaku

1 łyżka papryki

1 łyżka cukru

2 łyżeczki zgniecionego czosnku

2 łyżeczki posiekanego lub zmielonego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Włożyć wszystkie przyprawy, gałkę muszkatołową, pieprz i tymianek i zemleć na miałki proszek. Wmieszać pozostałe składniki i natychmiast użyć. Jeśli mamy zamiar wykorzystać później, nie dodawać czosnku i imbiru, przechowywać w szczelnym naczyniu, dodać czosnek i imbir przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.