Syrop z kaliny

Syrop z kaliny
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Przepis

Owoce kaliny zalać wodą, tak aby przykryła je zupełnie. Gotować aż się rozpadną (ok. pół godziny). Przetrzeć przez sitko. Przecier słodzimy do smaku. Można z niego robić kisiele, galaretki, nadzienie do ciast, pierogów i smarowidło na chleb. Uwaga, kalina podczas gotowania śmierdzi skarpetkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Nalewka 6 lat temu

"Uwaga, kalina podczas gotowania śmierdzi skarpetkami."

A potem przestaje? Czy w słoiczku zaczyna pachnieć, czy śmierdzi czymś innym?

Mam kalinę koralową (różne odmiany), czy to właśnie ta nadaje się na przecier?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE