Profiterolki z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Profiterolki z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duże jajko

1 porcja ciasta parzonego

250 gramów słodko-gorzkiej czekolady

drobno pokrojonej

1 miarka mleka

3 łyżki gęstej śmietany

¼ miarki bardzo drobnego cukru

2 łyżki masła

pokrojonego

lody waniliowe

do dekoracji

cukier puder

do przyprószenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Ubić jajko z 1 łyżeczką wody, odstawić. Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia. Włożyć ciasto parzone do torby z 1,5 cm końcówką do wyciskania. Formować 5-centymetrowe okrągłe porcje, w odstępach ok 2,5 cm. Wygładzić wilgotnym palcem powierzchnię, aby ciasto równo wyrosło. Posmarować powierzchnię ubitym jajkiem z wodą. Piec ok. 25 minut do koloru złoto–brązowego. Profiterolki powinny być lekkie i puste w środku.

powrót

Podobne przepisy

Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.