Kruchy placek z jagodami

Kruchy placek z jagodami
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Nadzienie jagodowe:
  • 1 kg jagód
  • 250 g cukru
  • 10 g pektyny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 30 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
  • 60 g śmietany kremówki
  • 1 jajko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze, do połączenia. Przełożyć na blat i dokończyć wyrabianie rękoma. Owinąć folią i schłodzić w lodówce.
2/3 ciasta rozwałkować na 3-4 mm placek i przełożyć do foremki wykładając spód i brzegi. Wstawić na 15 min do zamrażalnika. Piec 10-12 min, w 200 ºC.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na równe paski, schłodzić w lodówce.

Składniki nadzienia wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć plecionkę z pasków ciasta. Kremówkę roztrzepać z jajkiem i rozsmarować na wierzchu ciasta.

Piec 15-25 min, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 180º C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA