James  Martin

Piersi kurczaka z fontiną i rozmarynem


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Piersi kurczaka z fontiną i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania z kurczaka

2 zdrewniałe gałązki świeżego rozmarynu, długości piersi kurczaka

1 pierś kurczaka bez skóry, przekrojona wzdłuż

2 plastry szynki prosciutto, długości piersi kurczaka

2 plastry sera fontina, długości piersi kurczaka

10 g masła

2 łyżki stołowe oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz

¼ szklanki białego wina

mąka, do podsypania



Składniki dania warzywnego

3 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

2 cukinie, pokrojone w plastry

2 pokrojone pomidory

2 listki świeżego majeranku

2 łyżki stołowe tartego parmezanu

sól i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 230°C. Ściągnąć listki z łodyżek rozmarynu i drobno posiekać. Końcówki łodyżek zaostrzyć. Pierś kurczaka rozciąć na pół, rozbić delikatnie tłuczkiem lub wałkiem. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym rozmarynem. Na obu porcjach położyć po plastrze sera i szynki. Przebić łodygą rozmarynu, jak wykałaczką. Ma utrzymać ser i szynkę na mięsie. Odwrotną stronę porcji kurczaka posypać mąką. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wlać oliwę, wrzucić masło, podgrzać. Gdy masło zacznie się pienić, położyć porcje kurczaka oprószoną mąką stroną na tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty, aż będzie złocistobrązowe. Przewrócić na stronę z szynką, smażyć minutę. Jeszcze raz przewrócić, wlać wino. Doprowadzić do wrzenia i odparować. Sprawdzić, czy pierś jest usmażona, zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dorzucić nieco masła i roztopić, aż powstanie sos. Polać sosem mięso i natychmiast podawać.



Przygotowanie dania warzywnego

Na dno małego naczynia żaroodpornego wylać łyżkę oliwy. Układać na przemian plastry cukinii i pomidorów tak, żeby na siebie zachodziły. Doprawić solą i pieprzem. Skropić łyżką oliwy, posypać listkami rozmarynu i parmezanem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 4-5 minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Wyjąć z piekarnika, pokropić resztą oliwy i podawać z kurczakiem.



powrót

Podobne przepisy

Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.