Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Kotleciki jagnięce z aioli i pomarańczowym kuskusem

Kotleciki jagnięce z aioli i pomarańczowym kuskusem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 250 g udźca jagnięcego bez kości
  • gałązka rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 6 żółtek
  • opakowanie kuskusu
  • pęczek natki
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 3 pomarańcze
  • oliwa extra virgin

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso zamarynować w winie z dodatkiem rozmarynu i z 3 ząbkami czosnku. Zostawić w marynacie na kilka godzin. Przygotować kuskus wg opisu na opakowaniu. Wystudzić. Dodać posiekaną natkę, miętę, sok z pomarańczy i 3 łyżki oliwy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i schłodzić. W mikserze utrzeć żółtka ze sparzonych wcześniej jajek, z 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Powoli dodawać oliwę, aż do
uzyskania konsystencji majonezu. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kotleciki. Usmażyć, podawać z kuskus i sosem aioli.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE