
Piersi kapłona w sosie tymiankowym z makaronem szpinakowym (Bartolini)
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6703
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kapłonów lub kur ekologicznych
4 łyżki masła
sól
pieprz
Sos tymiankowy:
ząbek czosnku
skórka z jednej cytryny
garść listków tymianku
70 ml Martini Bianco
70 ml Martini extra dry
łyżka świeżego masła
sól
pieprz
ewentualnie łyżeczka soku z cytryny
Makaron:
400 g makaronu szpinakowego
2 łyżki oliwy
100 g świeżych listków młodego szpinaku
150 g pomidorków koktajlowych
100 g szynki parmeńskiej
3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety z piersi wysusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz. Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła. Usmaż piersi z obu stron na złoty kolor. Przełóż do ciepłego (60-80 stopni C) piekarnika polane połową tłuszczu ze smażenia, przykryte folią aluminiową. Na reszcie tłuszczu przesmaż posiekany ząbek czosnku. Kiedy się zeszkli dodaj otartą skórkę z cytryny i listki tymianku. Zalej dwoma rodzajami Martini. Kiedy sos się połączy dodaj łyżkę świeżego masła. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Ugotuj makaron szpinakowy. W tym czasie pokrój szynkę w paski. Pomidorki pokrój na połówki. Umyj i osusz szpinak. Posiekaj czosnek. W sporym rondlu usmaż na oliwie paski szynki, dodaj czosnek i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 5 minut. Na koniec dodaj masło i wymieszaj z gorącym makaronem i odrobiną wody, w której się gotował. Na końcu dodaj listki szpinaku i wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika. Pokrój w poprzek na grube plastry. Ułóż na dużym półmisku ogrzanym w piekarniku wieniec z makaronu ze szpinakiem i pomidorami. Po środku wylej połowę sosu tymiankowego, ułóż na nim kawałki mięsa i polej resztą sosu.
Podobne przepisy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska


Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla


Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
skomentuj przepis