Marta Dymek

Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Desery wegańskie

odsłon: 725

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady

150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy

2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

szczypta soli

 

2 - 3 jabłka podobne do Granny Smith (kwaśno-słodkie i twarde)

cukier trzcinowy

woda

olej kokosowy

cynamon

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W tym pierwszym wypadku w niedużym garnku zagotować wodę, na garnku położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia.
Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę.
Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Odstawić do przestudzenia do lodówki i przygotować jabłka.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie
Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Wegańskie creme brulee z tapioki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.