Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panierka:

1 filiżanka mąki z brązowego ryżu

pół filiżanki drobnej polenty

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka curry

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 filiżanka mleka sojowego, owsianego albo migdałowego

2 łyżki musztardy dijońskiej

2-4 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych

1 bloczek tempeh pokrojony w trójkąty

 

Frytki:

1 mały słodki ziemniak

pół łyżeczki curry

1 łyżeczka suszonego tymianku

pół łyżeczki soli

1 łyżka oliwy albo oleju z otrębów ryżowych

 

Dressing:

pół filiżanki soku z cytryny

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczką soli

Przygotowanie:

Wymieszać sypkie składniki panierki. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z musztardą. Kawałki tempeh zanurzyć w suchej panierce, potem w mleku, a następnie znów w suchej mieszance. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Wymieszać curry, tymianek, oliwę i sól. Obtoczyć w nich ziemniak pokrojony na kształt frytek. Zgrillować go na złocisty kolor.
Składniki dressingu wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać tempeh z frytkami i sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kremowy ryż kokosowy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jaffle na 2 sposoby
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.