Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panierka:

1 filiżanka mąki z brązowego ryżu

pół filiżanki drobnej polenty

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka curry

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 filiżanka mleka sojowego, owsianego albo migdałowego

2 łyżki musztardy dijońskiej

2-4 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych

1 bloczek tempeh pokrojony w trójkąty

 

Frytki:

1 mały słodki ziemniak

pół łyżeczki curry

1 łyżeczka suszonego tymianku

pół łyżeczki soli

1 łyżka oliwy albo oleju z otrębów ryżowych

 

Dressing:

pół filiżanki soku z cytryny

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczką soli

Przygotowanie:

Wymieszać sypkie składniki panierki. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z musztardą. Kawałki tempeh zanurzyć w suchej panierce, potem w mleku, a następnie znów w suchej mieszance. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Wymieszać curry, tymianek, oliwę i sól. Obtoczyć w nich ziemniak pokrojony na kształt frytek. Zgrillować go na złocisty kolor.
Składniki dressingu wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać tempeh z frytkami i sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mochi z fioletowych ziemniaków
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.