Ainsley Harriot

Okoń morski pieczony w soli i sezamie


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Okoń morski pieczony w soli i sezamie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oczyszczony i wypatroszony okoń morski

olej

ziarna sezamu

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą pędzla posmarować rybę olejem. Ostrym nożem zrobić kilka głębokich, ukośnych nacięć. Posypać rybę ziarnami sezamu, tak, aby wypełniły także nacięcia. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, przygotować dressing. W rondelku dusić na oleju korzeń imbiru, pokrojony w słomki korzeń imbiru, czosnek i paseczki chili. Dodać sos sojowy, olej sezamowy i ocet winny. Podgrzewać na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Rybę po wyjęciu z piekarnika ułożyć na półmisku, polać dressingiem i posypać dymką oraz listkami pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorada w liściach winorośli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.