Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi

Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ½-⅔ dużego ananasa, bez skórki, pokrojony tak drobno, jak to możliwe (powinno wyjść około 20 cienkich plastrów)
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 12 łyżek wrzącej wody
  • 30 g masła
  • 45 g solonych prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych
  • 4 małe gałki lodów kokosowych
  • anyż
  • skórka z limonki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Danie należy przygotować na 2-3 dużych patelniach. Dodaj 2 łyżki cukru na każdą patelnię. Poczekaj, aż się rozpuści i skarmelizuje. Dodaj po 4 łyżki wrzącej wody, a gdy zacznie bulgotać, wrzuć plastry ananasa.

Smaż tak, aby plasterki się nie stykały. Kiedy woda się zredukuje, dodaj masło i zakończ smażenie. Karmel powinien być lekko gęsty. Plasterki można dodatkowo przewrócić, żeby karmel przylgnął do obu stron. Na każdy plasterek zetrzyj skórkę z limonki.

Rozłóż plasterki na talerzach, posyp orzeszkami ziemnymi. Pośrodku nałóż gałkę lodów. Serwuj na gorąco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE