Indyjskie racuszki z kalafiorem

Indyjskie racuszki z kalafiorem
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 filiżanki kalafiora podzielonego na różyczki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała, pokrojona cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masali
  • pół filiżanki mąki ryżowej
  • pół filiżanki mąki kukurydzianej albo z ciecierzycy
  • pół łyżeczki soli
  • 1 starta, odciśnięta cukinia
  • 4 jajka
  • 1 filiżanki natki kolendry (plus trochę do dekoracji)
  • 500 ml oleju z otrębów ryżowych
  • 1 limetka
Sos:
  • pół filiżanki jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżka natki kolendry
  • sól i ocet umeboshi

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kalafior ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść odciskając nadmiar płynu.
Cebulę i łodyżki kolendry podsmażyć na oliwie. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez kilka sekund, a następnie dołożyć przyprawy. Podsmażać, aż zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i odstawić.
W misce połączyć obie mąki, sól, cukinię i kalafior. Dodać mieszankę cebuli z przyprawami i dokładnie wymieszać. Dodać jajka i natkę kolendry. Wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Używając dwóch łyżek formować racuchy. Wrzucać je do oleju i smażyć, aż zrobią się rumiane. Nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Racuchy podawać z sosem, przybrane natką kolendry i cząstkami cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE