Michael  Smith

(odc.079) indyk smażony w głębokim tłuszczu


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.79)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.079) indyk smażony w głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki czosnku w proszku

3 łyżki cebuli w proszku

3 łyżki papryki w proszku

½ łyżeczki zmielonych listków laurowych

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

3 łyżki gumbo

1 łyżka soli

1 indyk (5,5 kg)

umyty i dokładnie osuszony

14 litrów oleju arachidowego

 

 

Przygotowanie:


W smażalnicy do indyka, postępując zgodnie z instrukcją, rozgrzać olej do 190 stopni C. Ustawić smażalnicę w bezpiecznym miejscu (poza zasięgiem dzieci, zwierząt, z dala od przedmiotów łatwopalnych). Nie wypełniać całkowicie olejem, żeby nie wylał się on, kiedy włożymy indyka. Należy też wziąć pod uwagę, że kiedy włożymy indyka do smażalnicy, olej będzie wrzał wytwarzając bąble, dlatego też trzeba zostawić więcej miejsca. Można wymierzyć, jaki powinien być poziom oleju w następujący sposób: do pustej smażalnicy włożyć surowego indyka i zalać wodą na ok. 4-5 cm. Wyjąć indyka, zaznaczyć poziom wody. Wylać wodę, wytrzeć smażalnicę. Nalać oleju do zaznaczonego poziomu wody. Wymieszać przyprawy z solą i natrzeć nimi indyka. Stopniowo zanurzać indyka w gorącym oleju. Najlepiej używać przy tym grubych rękawic i ubrania z długim rękawem, żeby ochronić ciało przed pryskającym tłuszczem. Cały czas postępować zgodnie z instrukcją obsługi smażalnicy. Nigdy nie zostawiać indyka lub gorącego oleju w smażalnicy bez nadzoru. Czas smażenia indyka: na każde 450 g wagi 3 minuty. Wyjąć indyka, odstawić na 15 minut przed krojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki wieprzowe z zielonym groszkiem i pesto z bazylii
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.