Michael  Smith

(odc.034) sos pieczeniowy z chrzanem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.034) sos pieczeniowy z chrzanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

1 łyżka wody

soki z pieczeni wołowej

2 szklanki czerwonego wina

1 szklanka bulionu wołowego

1 łyżka chrzanu

 

 

Przygotowanie:


Zawczasu rozrób skrobię kukurydzianą w wodzie. Po prostu rozmieszaj ją, aż się rozpuści. Przelej wszystkie soki pozostałe na patelni po pieczeniu wołowiny do czystego słoika. Jeśli na górze zbierze się warstwa tłuszczu, odlej go. Pozostałe aromatyczne soki wlej z powrotem na patelnię i zwiększ ogień. Dodaj wino i zredukuj o połowę, cały czas mieszając, żeby zdeklasować patelnię. Dodaj bulion, pogotuj chwilę i dodaj rozpuszczoną skrobię. Mieszaj, aż sos się zagęści. Na sam koniec dodaj chrzan i zamieszaj. Nie gotuj sosu po dodaniu chrzanu, bo straci on swoją moc.

powrót

Podobne przepisy

Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.