Balijskie curry z wieprzowiną z ostrym sambalem

Balijskie curry z wieprzowiną z ostrym sambalem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny, 40 minut

Składniki:

Pasta curry:
  • 80 g galangalu
  • 20 g świeżej kurkumy
  • 400 g tajskich szalotek
  • 1 główka czosnku
  • 2 świeże chili ptasie oko
  • 3 czerwone większe, łagodniejsze chili
  • 5 orzechów banku lub makadamia
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 50 g cukru palmowego
  • 1 łyżeczka fermentowanej pasty krewetkowej
Sambal:
  • 2 chili ptasie oko
  • 3 listki limonki kaffir
  • 3 małe szalotki
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 2 limonki
  • olej kokosowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180º C. Obierz i pokrój w plastry kurkumę i galangal. Podsmaż przez chwilę na suchej patelni, by uwolnić aromat. Obierz i pokrój w cienkie plasterki szalotki i czosnek. Pokrój z grubsza chili (usuwając nasionka). Pokrój orzechy. Rozetrzyj ziarna pieprzu w moździerzu, dodaj pozostałe składniki pasty oraz dużą szczyptę soli, utłucz wszystko i utrzyj – jeśli masz za mały moździerz, rób to partiami. Połowę pasty przełóż do woreczka z zamknięciem strunowym i zamroź do późniejszego wykorzystania. Z pozostałej pasty odejmij dwie łyżki i odstaw w miseczce na później. Resztę pasty wyłóż do brytfanki. Włóż boczek i żeberka, wmasuj w mięso pastę. Skrop oliwą, przykryj kawałkiem zwilżonego pergaminu i większym kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika i piecz przez 2 godziny, w połowie tego czasu potrząsając brytfanką. Na ostatnie pół godziny zdejmij folię aluminiową i pergamin. Pokrój fasolnik (jeśli go używasz) na kawałki o długości 7 cm (fasolkę szparagową zostaw w całości), patisony przekrój na pół, kapustę pekińską pokrój w paski. Brytfankę z upieczonym mięsem wyjmij z piekarnika i wstaw na średni ogień. Dodaj warzywa, liście limonki kaffir, odłożoną pastę i mleko kokosowe, delikatnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotuj sambal. Pokrój cienko chili i liście limonki kaffir, obierz i cienko pokrój szalotki. Trawę cytrynową obierz z wierzchnich warstw i posiekaj. Wymieszaj wszystko w miseczce, dodając sok z limonki i trochę oleju kokosowego. Posól do smaku. Jeśli używasz liści bananowca, potnij je na kawałki nieco większe od talerzy, na których będziesz podawać. Każdy kawałek potrzymaj przez chwilę nad płomieniem palnika – liście zmiękną i staną się plastyczne. Wyściel liśćmi talerze i nałóż na nie ryż. Skosztuj curry i ewentualnie posól do smaku. Nałóż na talerze, podawaj z sambalem i cząstkami limonki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE