Hummus
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
4

Przepis




Dip z hummusu:
1 puszka ciecierzycy (800 ml): wodę odlej, opłucz ciecierzycę
2 łyżka jogurtu
½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, (plus 1 łyżka extra)
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
szczypta cukru
1 pęczek posiekanej pietruszki
szczypta papryki w proszku
sól

Dodatek z czerwonej papryki i pietruszki:
Do miseczki wrzuć paprykę, wsyp cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj.


Dip z hummusu:
Do blendera wrzuć ciecierzycę, wlej jogurt, sok z cytryny i ząbki czosnku. W trakcie miksowania dolewaj cienką strużką pół szklanki oliwy. Przełóż do miseczki. Do miseczki wrzuć paprykę, dodaj cukier i sól. Zmiksuj. Dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj. Posyp papryką dip z hummusu, udekoruj dodatkiem z papryki i pietruszki. Skrop dip pozostałą łyżką oliwy. Podawaj z piersią indyka nacieraną papryką (patrz: osobny przepis).

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE