Rozgrzewająca pasta chili

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
25 minut

Składniki:

  • 8 świeżych lub mrożonych, długich, czerwonych papryczek chili, grubo pokrojonych
  • 8 ząbków czosnku, obranych
  • ½ szklanki grubo posiekanego świeżego imbiru
  • ½ szklanki oleju o neutralnym smaku
  • drobno starta skórka z dwóch cytryn lub limonek
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżki soli
  • mielony, czarny pieprz, do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Papryczki, czosnek, imbir i olej zmiksować w robocie kuchennym do uzyskania pasty. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub rondel na średnim ogniu. Wrzucić pastę, dodać skórkę, gotować, mieszając, aż zacznie pachnieć (5 minut). Dodać wodę i cukier, gotować, aż znów zgęstnieje, a olej zbierze się na wierzchu (około 10 minut). Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, sól i pieprz. Ostudzić. Można przechowywać w słoiku w lodówce do dwóch miesięcy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE