Sałatka grecka

Sałatka grecka
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • ogórek skrojony w drobną kostkę
  • 5 pomidorów skrojonych w kostkę
  • średnia czerwona cebula skrojona w cienkie plasterki
  • zielona papryka skrojona w drobną kostkę
  • 300 g oliwek kalamata
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 g pokruszonej fety
  • czubata łyżka suszonego oregano
  • pół miarki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • kropla octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zmieszać ogórek, pomidor, cebulę i paprykę. Posypać oliwkami, kaparami, fetą i oregano. Dodać oliwę i ocet, dobrze przemieszać. Posolić i popieprzyć. W razie potrzeby doprawić.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE