Tzatziki
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 250 ml gęstego jogurtu dobrej jakości (najlepiej grecki
  • bałkański - dostępny w sklepach
  • lub domowy; można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną
  • albo z serkiem homogenizowanym)
  • 1 spory ogórek wąż
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • 1/2 - 1 łyżeczka octu z czerwonego wina

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do jogurtu dodać czosnek, rozgnieciony nożem na pastę, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce oraz posiekany koperek. Obieraczką do warzyw lub nożykiem obrać ogórek, zostawiając pasy zielonej skórki na przemian z pasem obranej skórki. Zetrzeć ogórek na tarce. Odcisnąć sok. Odciśnięty ogórek wymieszać z jogurtem. Polać oliwą i odrobiną octu winnego, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać, podawać polane z wierzchu odrobiną oliwy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE