Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 250 ml gęstego jogurtu dobrej jakości (najlepiej grecki
  • bałkański - dostępny w sklepach
  • lub domowy; można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną
  • albo z serkiem homogenizowanym)
  • 1 spory ogórek wąż
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • 1/2 - 1 łyżeczka octu z czerwonego wina

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do jogurtu dodać czosnek, rozgnieciony nożem na pastę, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce oraz posiekany koperek. Obieraczką do warzyw lub nożykiem obrać ogórek, zostawiając pasy zielonej skórki na przemian z pasem obranej skórki. Zetrzeć ogórek na tarce. Odcisnąć sok. Odciśnięty ogórek wymieszać z jogurtem. Polać oliwą i odrobiną octu winnego, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać, podawać polane z wierzchu odrobiną oliwy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE