Mus z dyni

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Mus:

łyżka rumu

łyżeczka żelatyny

300 ml gęstej śmietany

łyżeczka ekstraktu waniliowego

70 g cukru

250 g zmiksowanej dyni



Sos czekoladowy:

175 ml gęstej śmietany

110 g czekolady



Mus: wymieszać w miarce rum z żelatyną i odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Podgrzać 1/3 śmietany z ekstraktem waniliowym. Wlać do niej rum z żelatyną, mieszając. Wsypać cukier, żeby się rozpuścił. Na końcu wmieszać piure z dyni. Przetrzeć, ostudzić i schłodzić w lodówce, aż zgęstnieje.

Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do zmrożonego piure. Wyłożyć na talerze, przykryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.



Sos czekoladowy: umieścić składniki w rondlu i podgrzać. Jeśli będzie za gęsty, rozrzedzić dodatkową ilością śmietany. Sos, stygnąc, stężeje, ale można go ponownie roztopić na gazie.

sosem skrapiamy porcje musu.



Puree z dyni: ustawić piekarnik na 200ºC. Wrzucić dynię z łyżką masła na blachę. Zakryć lekko folią i piec do miękkości, ok. pół godziny. Zmiksować.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.