Mus z dyni

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Mus:

łyżka rumu

łyżeczka żelatyny

300 ml gęstej śmietany

łyżeczka ekstraktu waniliowego

70 g cukru

250 g zmiksowanej dyni



Sos czekoladowy:

175 ml gęstej śmietany

110 g czekolady



Mus: wymieszać w miarce rum z żelatyną i odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Podgrzać 1/3 śmietany z ekstraktem waniliowym. Wlać do niej rum z żelatyną, mieszając. Wsypać cukier, żeby się rozpuścił. Na końcu wmieszać piure z dyni. Przetrzeć, ostudzić i schłodzić w lodówce, aż zgęstnieje.

Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do zmrożonego piure. Wyłożyć na talerze, przykryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.



Sos czekoladowy: umieścić składniki w rondlu i podgrzać. Jeśli będzie za gęsty, rozrzedzić dodatkową ilością śmietany. Sos, stygnąc, stężeje, ale można go ponownie roztopić na gazie.

sosem skrapiamy porcje musu.



Puree z dyni: ustawić piekarnik na 200ºC. Wrzucić dynię z łyżką masła na blachę. Zakryć lekko folią i piec do miękkości, ok. pół godziny. Zmiksować.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.