Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2,25 kg udźca jagnięcego
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 ml oliwy (więcej do ziemniaków)
  • kilka garści ziół prowansalskich
  • 1 kg ziemniaków
  • pokrojonych w plastry
  • 125 bulionu cielęcego lub wołowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Klika godzin przed przyrządzeniem jagnięciny, natnij jej skórę ostrym nożem. W nacięcia wetknij plasterki czosnku. Wymieszaj sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Natrzyj dobrze mięso ziołami. Pozostaw je na kilka godzin w lodówce. Zanim je upieczesz, powinno osiągnąć temperaturę pokojową.
Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA