Opiekana dynia

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Składniki:
- 450 g dyni piżmowej
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- kilka łodyżek tymianku
- kilka liści laurowych
- 1 – 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Pokroić dynię na półksiężyce grubości centymetra. Obtoczyć w oliwie. Ułożyć rządkami na blasze (nie spiętrzać). Posolić i popieprzyć, posypać tymiankiem i liśćmi laurowymi. Nałożyć po kawałeczku masła. Piec, przewracając w połowie czasu, aż dynia zmięknie i będzie miała skarmelizowane, brązowe brzegi.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze