James  Martin

Melba brzoskwiniowa


Przepis z programu Słodki James (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Melba brzoskwiniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g drobnego cukru

3 łyżki wody

250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

1 laska wanilii

przekrojona wzdłuż

100 g orzechów pistacjowych

6 białych brzoskwiń

50 g niesolonego masła

bardzo miękkiego lub stopionego

150 g świeżych malin

 

 

Przygotowanie:


W rondlu o grubym dnie, na małym ogniu, podgrzej 150 g cukru z wodą, aż cukier całkowicie się stopi i powstanie przezroczysty syrop. Zwiększ płomień i podgrzewaj syrop intensywnie, aż przybierze jasno karmelowe zabarwienie. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj sok pomarańczowy – może pryskać. Dodaj nasiona wanilii i wymieszaj. Odstaw karmel, żeby ostygł i lekko zgęstniał, a następnie wmieszaj pistacje. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Za pomocą ręcznego palnika, opal skórki brzoskwiń, a następnie usuń je, pocierając owoce czystą ściereczką. Szczodrze natłuść owoce masłem za pomocą pędzla do ciasta, następnie przyprósz pozostałym cukrem. Ułóż brzoskwinie w foremce i polej karmelem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, podlewając płynem gromadzącym się na dnie foremki. Wyjmij foremkę z piekarnika, dodaj maliny i wymieszaj a następnie wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 min, aż brzoskwinie zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyjmij foremkę z piekarnika, przykryj luźno folią i pozostaw do ostygnięcia – na dnie zgromadzi się pyszny syrop. Podawaj brzoskwinie w miseczkach, z dodatkiem lodów waniliowych, polane syropem z dna foremki.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.