Maryla Musidłowska

Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

odsłon: 17299

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kurze z kury eko

3-4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki słodkiego sosu chili

2 łyżki sosu śliwkowego

łyżka powideł śliwkowych

3 ząbki czosnku

szczypta cynamonu

2 cm kawałek świeżego imbiru

8 daktyli

400 g makaronu

chili

pęczek lub doniczka świeżej kolendry

oliwa do smażenia

20 ml Martini rosso

 

Przygotowanie:

Namocz całego kurczaka lub piersi w solance i pozostaw na kilka godzin. Wyjmij z solanki, osusz. Przygotuj w misce zalewę do kurczaka ostro-słodkiego (sos sojowy, sos chili, sos śliwkowy, powidła, wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj sproszkowany cynamon, posiekaj imbir, dodaj daktyle, papryczka chili). Bardzo cienko pokrój mięso i włóż je do przygotowanej zalewy. Wymieszaj i zostaw na pół godziny. Pokrój ząbek czosnku w plasterki. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Rozgrzej w woku lub dużej patelni oliwę i smaż przez chwilę czosnek, dodaj macerowane piersi, smaż ciągle mieszając. Dodaj Martini i trochę zalewy z daktylami, mieszaj, aż się połączą tworząc sos. Posiekaj kolendrę. Ugotuj makaron. Dodaj odcedzony makaron do sosu, wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti z marchewki i cukinii z krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet makaronowy z grzybowym sosem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.